Wintersportreis 2019 Thorbecke Nieuwerkerk: prima reisomstandigheden en aankomst in de zon!

Aanstaande dinsdag is het zover! Klas 2 van Thorbecke Nieuwerkerk vertrekt richting de Oostenrijkse sneeuw. Vandaag (zondag) sneeuwt het, blijft dat zo doorgaan? Hoe zullen de reisomstandigheden zijn, hoeveel sneeuw ligt er nu en wat voor weer wordt het komende week?

Eerst kijken we even waar het skigebied (St. Margarethen / Katschberg) precies ligt. Hierboven op een wat uitgezoomde kaart: in het zuiden van de deelstaat Salzburg, bijna op de grens met Karinthië. Die zuidelijke ligging is best belangrijk; dat zullen we zo zien met betrekking tot de hoeveelheid sneeuw die gevallen is.

Wat meer ingezoomd ziet dat er zo uit. Linksboven op de kaart het dorpje Zederhaus waar jullie hotel ligt.

Daarvandaan met de bus in 10 minuutjes naar het fraaie skigebied!

Als de omstandigheden goed zijn is het volgens google maps -zonder te stoppen- ruim 10 uur rijden. Reken op zo’n 12 uur. Gelegen vlak aan de snelweg zoals we op de vorige kaart al zagen is de verwachting dat de problemen door de vele sneeuwval in het noorden van Oostenrijk niet al te groot zullen zijn. Aankomst dus woensdagochtend rond 9 uur.

Vandaag (zondag op het moment van schrijven) en morgen zouden niet zulke beste reisdagen zijn. Regen in Nederland en een groot deel van Duitsland, sneeuwval vanaf ongeveer 1000 tot 1200 meter hoogte in het westen en noorden van Oostenrijk. Morgen (maandag) wordt het wat kouder en zal het ook in de lagere gebieden weer sneeuwen. Tot dinsdagmiddag kan er in veel gebieden in het noorden en westen van Oostenrijk (en ook Zwitserland) 50 tot 80 centimeter sneeuw bijvallen, op sommige plaatsen meer dan een meter! Merk trouwens op dat in de Franse- en zuidelijke Alpen de zon volop schijnt.

Maar, juist vanaf dinsdag treedt er een opmerkelijke weersverbetering op! In Nederland en Duitsland wordt het droog en ook in Oostenrijk stopt het met sneeuwen. Prima reisomstandigheden dus!

Deze kaart die de bewolking toont voorziet fraai weer bij de aankomst op woensdag. Uitgezonderd misschien wat hoge of sluierbewolking is er veel zon te verwachten!

Hoeveel sneeuw ligt er? Zoals we ook kunnen zien of sneeuwhoogte.nl en nl.bergfex.com: op de toppen van het skigebied en op het middelstation 120 centimeter, in het dal 50 centimeter! Een prachtige laag zo lijkt me. Meteen valt op dat in de noordelijke Alpen nog veel meer sneeuw ligt, tot plaatselijk bijna 5 meter! Daarvandaan zijn dan ook de berichten over wel bijna té veel sneeuw die tot overlast en soms zelfs lawine’s leidt. Maar verder naar het zuiden en zeker in de Italiaanse en Franse Alpen juist veel minder. Hoe zit dat dan?

Van groot belang is de ligging van een skigebied ten opzichte van de zogenaamde hoofdkam: hier met de rode lijn aangegeven. In tegenstelling tot in Nederland kan lucht in de Alpen niet zo maar van noord naar zuid stromen of omgekeerd. De Alpen vormen een scheiding tussen het noorden en het meestal warmere zuiden. Vochtige lucht die de Alpen nadert wordt tegengehouden door de bergen en vervolgens gedwongen te stijgen. Daardoor koelt die af waardoor bewolking en neerslag ontstaat of intensiveert omdat koudere lucht minder vocht kan bevatten. In feite hetzelfde proces als in Nederland wanneer mist ontstaat als het in de avond en nacht afkoelt; het vocht condenseert. Dit houdt aan totdat de luchtstroming de hoogste bergketens (de Alpenhoofdkam) is gepasseerd.

Ingezoomd ziet het er zo uit: jullie skigebied ligt vrijwel precies óp de hoofdkam; ook wel “inner-Alpine” genoemd.

In dit sterk vereenvoudigde plaatje zien we: wanneer de luchtstroming de (hoogste) bergen eenmaal is gepasseerd kan die weer gaan dalen, wordt die warmer en droogt daarbij juist uit. Dit maakt dus vaak, net zoals nu, het enorme verschil tussen de noordelijke- en zuidelijke Alpen. Omdat het skigebied van St. Margarethen / Katschberg precies in het midden ligt zal daar doorgaans nooit zo extreem veel sneeuw vallen als in het noorden (of zuiden) van de Alpen; een deel van de wolken zijn daar vaak al uitgesneeuwd. Maar aan de andere kant profiteert het gebied bij zowel een noordelijke als een zuidelijke stroming van het vocht; een enorm sneeuwzeker gebied dus!

Waarom dan juist de noordkant van de Alpen de afgelopen tijd zoveel sneeuw kreeg wordt duidelijk als we kijken naar de ligging van de hogedrukgebieden (de rode kleuren) en lagedrukgebieden (in blauw). Bij ons op het noordelijk halfrond stroomt de wind daaromheen “met de klok mee”. Al wekenlang ligt er een groot hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan.

Daardoor staat er een stevige noordwestelijke stroming richting de Alpen; op deze windkaart van wat hoger in de atmosfeer is dat mooi zichtbaar.

Vanaf dinsdag verandert er wat: het hogedrukgebied krijgt een andere vorm én breidt zich naar het oosten uit: de oorzaak van de weersverbetering.

Nog even terug naar de situatie van nu (zondag). Het sneeuwt! Op de webcams (meer hier en hier) is dat soms moeilijk te zien en het geeft vaak sombere plaatjes. Maar laat het nu maar vallen toch?

Hoevéél sneeuw gaat er tot dinsdagmiddag nog vallen? Een exacte voorspelling is altijd lastig; het kan van dal tot dal enorm verschillen. Wat hier ook meespeelt is de ligging net ten zuiden van de hoofdkam die al genoemd werd; naar het zuiden toe nemen de hoeveelheden snel af. Afgaande op deze kaart verwacht ik 30 tot 50 centimeter op de hogere pistes.

Ook de sites van sneeuwhoogte.nl en Bergfex maken een verwachting / schatting; die meerdere keren per dag aan de hand van de nieuwste computerberekeningen automatisch ververst wordt. Sneeuwhoogte komt nu tot ruim 45 centimeter op de toppen en 28 centimeter in het dal.

Op Bergfex zien we 40 centimeter bovenin en ruim 15 centimeter in het dal in de verwachting staan. Met nog eens veel wind en stevige vorst daarbij; bepaald geen ideale omstandigheden. Maar zie eens vanaf woensdag! Droog, waarschijnlijk veel zon, bij temperaturen op de berg meest een paar graden onder nul en in het dal iets daarboven. Omdat de lucht vanaf dat moment vrij droog zal zijn zal er ook bij die temperaturen boven nul vrijwel geen sneeuwsmelt optreden. Wat een perfecte omstandigheden!

Donderdag en vrijdag zullen ook prima dagen zijn. In eerste instantie waarschijnlijk nog vrij zonnig, misschien op vrijdag wat meer bewolking. Hoe het volgend weekend er uit gaat zien is nog behoorlijk onzeker! Niet altijd, maar vaak neemt de betrouwbaarheid na de vijfde dag in de toekomst sterk toe. Nu zeker: de berekeningen van de verschillende computerprogramma’s die de verwachting maken lopen enorm uiteen. Dat zul je ook op bijvoorbeeld sneeuwhoogte wel zien; de verwachtingen gaan waarschijnlijk alle kanten op schieten. Mede door het gewijzigde weer-patroon is het even afwachten. Er zijn mogelijkheden op wat lichte sneeuwval opnieuw vanuit het noorden of misschien blijft het zelfs droog maar de nieuwste berekening (kaartje hierboven laat dat zien) geeft sneeuw vanuit het zuiden. Dat zien we dan wel weer toch?

Vooralsnog kunnen jullie uitzien naar dit soort plaatjes (deze is van afgelopen vrijdag)!

Goede reis en heel veel plezier allemaal!!!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *